Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

MHP Milletvekili Bulut'tan okuma-yazma önergesi

MHP Milletvekili Bulut

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, ülkemizde 12 bin kişiye 1 desr dışı kitap düştüğünü söyledi

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, ülkemizde 12 bin kişiye 1 desr dışı kitap düştüğünü söyledi.
MHP Milletvekili Bulut, TÜİK verilerine göre okuma yazma oranlarındaki düşüklük ve okuma alışkanlıkları konusunu TBMM Başkanlığına taşıyarak konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdiğini ifade etti.
Soru önergesinde; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)` nun 2012 verilerine göre, ülkemizde 15 yaş üzeri 2 milyon 800 bin kişi okuma ve yazma bilmediğini dile getiren Bulut,  okuma yazma bilip hiç okula gitmemiş 3 milyon 800 bin vatandaşımızın bulunduğunu, toplamda ise 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 12`sinin hiç okula gitmediği görüldüğünü belirtti.
Ülkeler bazında kişi başına düşen kitap sayısına da değinen Bulut, İngiltere`de yılda 48 bin eğitim dışı kitap basıldığını, Fransa`da bu sayının 39, Almanya`da 65 bin olduğunu, ülkemizde 6 bin eğitim dışı kitap basıldığını dile getirdi.
Avrupa ülkelerinde kişi başına eğitim dışı yayına harcanan ücretin yüz dolar iken ülkemizde bu on dolar civarında olduğunu belirten Milletvekili Bulut, "Japonya`da kişi başına 25, Fransa`da 7 kitap düşerken ülkemizde 12 bin kişiye bir kitap düşmektedir." dedi.
Bulut, Milli Eğitim Bakanına yazılı olarak cevaplandırılmak üzere önergesinde şu sorulara yer verdi: "Böyle bir tablo ile ülkemiz muasır medeniyetler seviyesini nasıl yakalayacaktır? Okuma-yazma oranlarının artırılması konusunda ne tür çalışmalar yapmaktasınız? 3.Çocuklarımızın eğitim dışı kitaplara da yönlendirilerek kitap okuma alışkanlıklarının artırılması konusunda Bakanlık olarak ne tür çalışmalar yapılmaktadır?" 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı